Grilované kuře pod cihlou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 kuřecí prsa (150-200g každé), 1 lžička hrubé mořské soli, 1 lžička černého pepře (čerstvě nadrceného nebo namletého), 1/2 až 1 lžička pálivé papriky (chilli) – dle chuti, 1 lžíce nadrobno nakrájeného česneku, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, Šťáva z 1 citronu, 1 / 4 hrnku olivového oleje (extra virgin), Dále budete potřebovat: 2 cihly - každá zabalená v alobalu nebo naši grilovací žehličku (pro zatížení masa), ½ - 1 hrnek dřevěných lupínků k uzení drůbeže, namočených na 1 hodinu do studené vody (není třeba, pokud si nepřejete mít kuřecí maso s příchutí kouře)

POSTUP PŘÍPRAVY

Jeden z nejznámějších italských receptů na grilování "Pollo al Mattone" - kuře pod cihlou...
Z prsou odstraňte přebytečný tuk a šlachy. Opláchněte je pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Prsa po obou stranách posypte solí, černým pepřem, pálivou paprikou, česnekem a rozmarýnem a vklepejte vše prsty do masa. Rozložte prsa do skleněné misky a zalijte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Nechte marinovat v ledničce 30 minut - 1 hodinu. Během této doby maso několikrát obraťte.
Nastavte gril na přímé grilování a předehřejte ho na vysokou teplotu. Pokud používáte plynový gril, umístěte okapané dřevěné lupínky do udícího boxu (pokud je jím gril vybaven) nebo můžete zakoupit některý udící box z naší nabídky. U grilu na dřevěné uhlí vhoďte okapané lupínky přímo na žhavé uhlíky.
Grilovací rošt očistěte kartáčem a potřete ho rostlinným olejem. Umístěte kuřecí prsa na grilovací rošt, všechny ve stejném směru, např. v úhlu 45 stupňů k mřížce
roštu. Na maso položte zabalené cihly v alobalu nebo některou z našich grilovacích žehliček, určených přímo pro tento recept. Zatížením dosáhnete nejen výraznějšího otisku mřížky roštu, ale maso si hlavně uchová svoji šťavnatost.
Grilovat můžete se zavřeným poklopem grilu nebo bez něj – můžete si tak regulovat intenzitu vůně kouře, kterou bude maso mít. (zavřený poklop = větší intenzita vůně kouře)
Grilujte prsa, až jsou úplně propečená, tj. 4 až 6 minut z každé strany. V půlce grilování z každé strany otočte prsa o 90 stupňů, abyste vytvořili atraktivní otisk mřížky roštu. Maso by mělo být v nejsilnější části na dotek pevné – pak je úplně propečené. Přendejte kuřecí prsa na talíř a podávejte.
celý videorecept naleznete zde - http://www.youtube.com/watch?v=Gk5LXEzs-2k

Nechte marinovat v ledničce 30 minut - 1 hodinu. Během této doby maso několikrát obraťte.
Grilujte prsa, až jsou úplně propečená, tj. 4 až 6 minut z každé strany.
Přendejte kuřecí prsa na talíř a podávejte.