Punčák



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

35 dkg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, 190 ml oleje, 130 ml horké vody Cukrová lázeň: do dvou nádob - 350 ml horké vody,30 dkg cukru, punčové aroma, rum, do každé nádoby různá barva (nám došla červená, tak jsme použili zelenou, obvykle používáme žlutou a červenou :o) Poleva: asi 20 dkg prosytého moučkového cukru, 2 lžíce vymačkané citronové šťávy, 2 lžíce rumu, ev. trochu vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Ušlehat bílky, přidat polovinu cukru. V další míse ušlehat žloutky se zbytkem cukru, pak přidat olej, mouku s práškem do pečiva a vodu. Nakonec vmíchat sníh. Vymažeme a vysypeme si kulatou dortovou formu nebo použijeme pečící papír. Pokud máte pouze jednu formu, doporučuji použití papír aspoň na dno formy. Vlijeme půlku těsta a upečeme. Poté upečeme i druhou půlku těsta. Oba korpusy necháme vychladnout. Poté oba korpusy rozdělíme na půl, tzn. máme teď 4 části .Jednu část vložíme zpět do formy, pomažeme rybízovou marmeládou. Připravíme si cukrovou lázeň. Další části korpusu rozřízneme v letokruzích a každý letokruh namáčíme do jiné barvy cukrové lázně a klademe na pomazaný korpus do formy, poté opět potřeme rybízovou marmeládou. Stejně to uděláme i s dalším korpusem, ale střídáme barvy oproti spodnímu korpusu. A zase pomažeme rybíz.marmeládou. Nakonec přiklopíme posledním korpusem. Vezmeme pečící papír dáme na dort a něčím zatížíme (většinou dávám druhou dortovou formu a do ní 2 krabice mléka) a dáme přes noc do lednice. Druhý den už jen polijeme polevou.