Šípková marmeláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Zralé šípky a cukr. Na 1 kg šípkového protlaku dáme 0,5 kg cukru, můžete přidat hřebíček

POSTUP PŘÍPRAVY

Natrháme šípky, nejlépe velké a tak akorát zralé = při stisknutí se krásně rozpůlí, pak jdou pěkně a rychle čistit od semínek a chloupků. (nesmí být mazlavé-To se odstraní všechna hmota, kterou potřebujeme, ani tvrdé- také se špatně čistí a odstraňují semínka i chloupky).Ty vyčistíme,propereme, dáme do hrmce, podlijeme a vaříme do měkka - tj. 10-15 min. Pak rozmixujeme, nejlépe ještě propasírujeme a dáme znovu vařit. Za stálého míchání přidáme cukr a vaříme do potřebné hustoty.
Já měla natrháno cca 4 l v kyblíku, po vyčištění jich bylo 1,5 kg. Podlila jsem je cca 3/4 l. vody a vařila. Po propasírování jsem dolila vodu, protože jsem to měla hodně husté - na 2 kg celkové hmoty - je to takový kečup a podle toho jsem počítala cukr. Na 1 kg šípkové hmoty 0,5 kg cukru. Takže jsem nasypala 1 kg cukru a za chvíli bylo hotovo. Nalila do skleniček, zavřela, otočila dnem vzhůru. Z této mojí dávky - tedy 2 kg. bylo 12 přesnídávkových skleniček. Je fakt výborná a určitě stojí za námahu.

Zde je vidět, jak jsem měla nejdříme odstraněné špičky - ty černé konce, pak jsme vzala každý šípek, v prstech rozmáčkla a druhým koncem lžičky vyloupla semínka s chloupky. Pokud byly moc zralé a rozmáčkla jsem je, vyhodila se a pokud rozmáčknout nejdou, můžete si je dát na čaj
Zde je detail rozpůleného šípku, jde to pěkně čistit, protože je uvnitř taková blána, v které je to schované. Tu stačí pěkně podebrat a máte hned hotovo. Když se daří, vyloupnete to celé se semínky a máte to zcela bez chloupků. Kdo rád loupe ořechy, tak tohle je podobné... jen je to menší