REBARBOROVÝ KOLÁČ S TVAROHEM



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 600 g hladké mouky, 250 g tuku (Hera apod.), 300 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 vejce Náplň: 500 g měkkého tvarohu (může být i vaničkový), 2 vejce, 1 vanilkový cukr, kůra z citronu, 4 lžíce moučkového cukru, 600 g rebarbory a skořicový cukr ba posypání rebarbory

POSTUP PŘÍPRAVY

V robotu smícháme nejdříve suché přísady - mouku, prášek do pečiva, cukr a kakao. Po té přidáme celá vejce, na kousky nakrájený změklý tuk a zpracujeme těsto. Když nemáte dostatečně výkonný robot, je lepší těsto zadělávat na válu ručně. Na metličky je těsto těžké.
Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu o něco větší část vyválíme na pečícím papíru na placku a i s papírem ji přeneseme na plech. Na válení používám větší igelit, aby se těsto nelepilo na váleček. Menší část těsta vložíme na cca 30 minut do mrazáku.
Zatím připravíme náplň. Tvaroh dobře promícháme se žloutky, vanilkovým a moučkovým cukrem a citrónovou kúrou. Nakonec už jen zlehka bez metliček vmícháme sníh z bílků.
Tvarovou směsí potřeme placku, poklademe oloupanou a na kousky nakrájenou rebarboru, kterou posypeme skořicovým cukrem (můžeme použít i mletou skořici promíchanou s cukrem).
Vyndáme těsto z mrazáku a na hrubém struhadle ho rovnoměrně nastrouháme na rebarboru.
Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160 °C 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat :-)

Jednu o něco větší část vyválíme na pečícím papíru na placku Na válení používám igelit, aby se těsto nelepilo na váleček.
Placku i s pečícím papírem ji přeneseme na plech. Menší část těsta vložíme na cca 30 minut do mrazáku.
A pustíme se do přípravy náplně. Nejprve zvlášť v misce ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh.
V další misce dobře promícháme tvaroh se žloutky, vanilkovým a moučkovým cukrem a citrónovou kúrou.
Přidáme ušlehaný sníh.
A už jen zlehka, bez metliček vmícháme.
Hotovou náplň rozetřeme na placku.
Oloupanou rebarboru nakrájíme na cca 1 cm kousky.
Rebarboru poklademe na náplň.
Posypeme skořicovým cukrem.
Vyndáme těsto z mrazáku.
A na hrubém struhadle ho rovnoměrně nastrouháme na rebarboru.
Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160 °C 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat :-)