semifreda - minidortíky - recept fotopostup



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 120 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku. Krém: smetana ke šlehání ( 33% šlehačka ) , 15% nebo 18% zakysaná smetana, nebo třeba mascarpone, želatinový ztužovač, potravinářské želé ( želatina ), ovoce nebo ovocný kompot, na dochucení třeba domácí marmeládu nebo ovoce. Na práci: formičky, misky, šlehač, případně pásku kolem dortíků, cukrářský sáček + zdobící špička, cukrářské nebo čokoládové zdobení

POSTUP PŘÍPRAVY

Na korpus si vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej a mouku míchanou s kakaem - pokud nechceme kakaové těsto, ale jen bílé, můžeme těch 20g nahradit moukou. Nalijeme na plech - já mám 28x 35 cm. a dáme do vyhřáté trouby péct na 200°C asi na 8 - 10 minut. Necháme vychladnout. Pokud máte plech větší, budete mít korpus nižší, pokud plech menší, pak můžete vyšší korpus přeříznout na půl. Pak si vezmeme formičky -pokud nemáte originál na semifredu, můžete si je doma vyrobit z průhledných desek na dokumenty, krabic od mléka nebo třeba jako já z kelímků od jogurtu Activie nebo plechovky na colu 0,33l. Na formičky najdete spoustu návodů na internetu. Formičkou začneme vykrajovat z korpusu tvary a korpus necháme ve formičce. Můžete přidat pásku ( takový průhledný igelit, určitě znáte z dortů v cukrárně ) kolem dortíku, díky které vám pak dortík půjde lépe vyndat z formičky. Pásku seženete v obchodech s cukrářskými potřebami, určitě ji seženete na internetu. V kamenných obchodech jsem úspěch neměla, ale poradila jsem si a použila jsem tlačenková střeva - což je igelit, který jsem si přistřihla po krajích na výšku formičky a délku upravila podle obvodu formičky. Pásku jsem natlačila mezi korpus a formičku. Takhle si připravíme všechny formičky.

Krém jde udělat z mnoha ingrediencí, můžete použít zakysanou smetanu, šlehačku, mascarpone nebo tučný bílý jogurt, můžeme do něj dát čerstvé nebo kompotované ovoce.Dát můžete samozřejmě i jiný, třeba pařížský , záleží na chuti. Důležitý je v krému ztužovač, díky němu krém ztuhne a malé dortíky budou pevné a budou držet i při převozu v autě. Já přidávám recept na jednoduchý, ale dobrý krém doplněný ovocem.

Šlehačem vyšleháme jednu smetanu ke šlehání, můžeme ji dosladit. Pak přidáme zakysanou smetanu. Můžeme přidat i ovoce ( třeba mandarinkový kompot nebo nasekané jahody. Co se týká množství, držte se návodu na ztužovači. Já používám ztužovač za studena, ten je na cca 700 gramů hmoty. Vím, že když mám 8 formiček z jogurtů Activie, tak je na ně spotřeba cca poloviny množství krému, to znamená 350g. Takže si ušlehám jednu šlehačku ( 200 - 250 g ) , k ní přidám kelímek zakysané smetany ( množství cca 120 - 150g - jeden malý kelímek ) a podle chuti dosladím. V druhé nádobě si podle návodu připravím ztužovač. V mém případě poloviční množství sáčku a přidám ho ke krému. Zamíchám a pak pracuji rychle. Krém přendám do zdobícího sáčku a nastříkám na korpusy ve formičkách. Pokud nebudete dávat želatinu, nastříkáte až po okraje a zarovnáte stěrkou, pokud budete dávat želatinu, necháte si kousek místo. Můžete přidat ovoce. Trochu krému mi vždycky zbyde, ten si nechávám na zdobení. Připravené dortíky dáme do lednice - v chladu začíná krém tuhnout.
Pokud zaléváme želatinou, připravíme si podle návodu na sáčku želatinu. Míso části vody můžeme použít šťávu z kompotu. želé vylijme na dortíky a dáme zpět ztuhnout do lednice. Na ztužovači je psáno, nechat ztuhnout alespoň 2 hodiny, lepší je víc hodin. Dortíky se dají dozdobit podle fantazie, já používám zbytek krému, pak dozdobím třeba čokoládovými ozdobami, které si připravuji z hořké čokolády pomocí zdobícího sáčku

další krémy i pěkné video celé přípravy najdete zde: http://ekucharka.net/semifreda

formičky vyrobené z plechovky - stačí obyčejné nůžky.z plechovky udělám dvě formičky, konce slepuji obyčejnou průhlednou izolepou zevnitř.
formičky vyrobené z kelímků od jogurtu Activie - ustřihla jsem dno a vrchní část.
želatinový ztužovač, cukrárenské želé a tlačenková střeva, která používám jako ochranu dortíku
z upečeného a vychladlého korpusu formičkou vykrajujeme tvary - necháváme je ve formičkách
z igelitového pásku vystřihneme proužky podle velikosti formičky
pásku pak dáme mezi formičku a korpus
měla by být ke kraji formičky
ušleháme si šlehačku, podle chuti dosladíme a přidáme zakysanou smetanu
podle návodu připravíme ztužovač a přimícháme do šlehačky
pomocí sáčku nastříkáme do formiček, můžeme přidat ovoce
podle návodu si připravíme želatinu
vlažným želé zalijeme dortíky. Občas může želatina přetéct nebo protéct, to nevadí, nechte ji zaschnout a pak se dortík očistí -pokud tam máte tu pásku, jde to snadno.
po nějaké době v lednici je můžete zespodu vytlačit prsty. Díky ztužovači vše pěkně drží.
vlevo dortík s folií, vpravo dortík bez folie. Drží oba dva, ale s tím ve folii je snadnější manipulace, pokud ho ještě několikrát přendaváte.
podle fantazie dozdobíme
s broskvemi a žlutým želé
domácí čokoládové ozdoby - rozehřátá 70% čokoláda, nastříkaná na pečící papír, kde jsem si před tím obkreslila ze šablon ozdoby. Různé šablony najdete na internetu.
dortíky z formiček z Activie, doplněné čokoládovými ozdobami