Lehký jahodový dort



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky,1/2 prášku do pečiva, 5 PL horké vody, 5 PL oleje. Náplň: 500 g bílého jogurtu Hollandia, 200 g zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru moučka, 200 g jahod, 6 želatinových plátků. Dále: 20 g bílé čokolády, 100 g jahod.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na zakončení nedělního oběda jsem udělala tento jednoduchý dort. Obyčejný piškot, lehký ovocný krém a žádné zdobení. Prostě rychlovka.

Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky se zbývajícím cukrem a vodou vyšleháme, přiléváme olej a po částech zašleháme i prosátou mouku s práškem do pečiva. Do těsta lehce vmícháme sníh. Dortovou formu průměr 26 cm (nebo i 28 cm) s pečícím papírem na dně naplníme těstem a v troubě předehřáté na 170°C upečeme (asi 30 minut). Zkoušíme špejlí. Vychladlý korpus 1 x prokrojíme, spodní díl piškotu položíme na tác a připevníme kolem něho čistý ráfek. Želatinové plátky namočíme do studené vody a necháme 10 minut nabobtnat. Jogurt smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a rozmixovanými jahodami. Smetanu vyšleháme. Ze želatiny slijeme vodu, plátky zahříváním rozpustíme a vlijeme do jogurtu. Vmícháme šlehačku. Polovinu krému vlijeme na piškot, poklademe půlkami jahod, přiložíme vrch korpusu a zalijeme zbytkem náplně. (Ve formě 26 cm je náplně až úplně po vrch ráfku.) Uložíme do ledničky ztuhnout. Pak odstraníme ráfek a dort posypeme nastrouhanou čokoládou.

Dort je jemný, nadýchaný a nepřeslazený. Náplň pěkně ztuhne a dort jde dobře krájet.

***