Ovocný koláč s krémem a ořechy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 200 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 50 g cukru moučka, 80 g másla, 1 vejce, ½ lžičky citronové kůry. Krém: 200 ml 12 % smetany, 2 žloutky, 40 g hladké mouky, 120 - 150 g cukru krupice (podle kyselosti ovoce). Dále: 400 g drobného ovoce, 2 hrsti vlašských ořechů.

POSTUP PŘÍPRAVY

Čas ovocných koláčů je tady. Pokud chcete něco víc svátečního než jen koláč s ovocem a drobenkou, pak zkuste tento s krémem a ořechy. Je vynikající. Tentokrát jsem použila směs červeného rybízu, třešní a borůvek. Výběr ovoce záleží jen na vás.

Na vále vypracujeme hladké těsto, které hned rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou nebo koláčovou formu průměr 26 cm. Uděláme i nízký okraj z těsta. Korpus 15 minut předpečeme v troubě předehřáté na 180°C. Mezi tím si připravíme krém. Ve smetaně rozmícháme žloutky, mouku i cukr a uvaříme hustý krém. Na horký korpus nasypeme ovoce, urovnáme, potřeme horkým krémem, urovnáme, posypeme sekanými ořechy a dopečeme ještě 15 - 20 minut. Koláč necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.

S těstem se pracuje dobře. Trošku hůř se roztírá na ovoce ten krém, musí se to dělat opatrně. Koláč je plný šťavnatého ovoce, které doplňuje sladký krém. Korpus je krásně křupavý. Pečené ořechy pěkně voní a jsou tam moc chutné.

***
tentokrát s čerstými ostružinami, politý ostružinovým rozvarem