Malinové kostky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 5 PL vody, 5 PL oleje, 200 g polohrubé mouky,1/2 prášku do pečiva. Krém: 500 g bílého jogurtu, 250 g měkkého tvarohu v alobalu, 250 ml smetany ke šlehání, 500 g malin, 5 PL cukru krupice, 1 PL cukru moučka, 20 g práškové želatiny Dr. Oetker.

POSTUP PŘÍPRAVY

Rodinná oslava v tropických vedrech a na zahrádce plno malin. Proto vznikl tento zákusek.

Z bílků a části cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem, vodou a olejem vyšleháme do pěny, pak zašleháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto natřeme na vymazaný a vysypaný plech 30 x 40 cm a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (asi 12 minut). Korpus necháme vychladnout.
Želatinu nasypeme do hrnečku, zalijeme 4 lžícemi vody a necháme 10 minut nabobtnat. Asi hrst nejhezčích malin si odložíme stranou, zbytek posypeme cukrem krupicí a za stálého míchání přivedeme k varu, trochu zchladíme a přepasírujeme zrníčka. (Nebo můžeme jen rozmixovat a přepasírovat.) Do teplé malinové šťávy přidáme želatinu a mícháním, případně slabým zahřátím ji rozpustíme. Z této šťávy si odlijeme 3 lžíce stranou, zbytek vychladíme. Tvaroh, jogurt a cukr moučku krátce prošleháme. Postupně do tvarohu vmícháme nejdříve vychladlou šťávu, pak lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a nakonec odložené celé maliny. Krém nalijeme na korpus, pocákáme odloženou malinovou šťávou a vidličkou promícháme. Moučník necháme v ledničce několik hodin ztuhnout, nejlépe přes noc.

Vychlazený moučník se dobře krájí. Krém je v horkém létě velice osvěžující. A kostek je 35.

***