Křehký makový koláč s tvarohem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 125 g másla, 1 vejce, ½ prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr. Maková náplň: 150 ml mléka, 150 g cukru krupice, 200 g mletého máku, 1 lžička citronové kůry, hrst rozinek. Tvarohová náplň: 250 g tučného tvarohu (alobal), 190 g zakysané smetany, 3 vejce, 100 g cukru moučka, 1 PL citronové šťávy, 1 vanilkový pudinkový prášek.

POSTUP PŘÍPRAVY

Dnes jsem vyzkoušela tento koláč a všem milovníkům máku vřele doporučuji.

Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, které hned rozválíme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem. Mléko s cukrem přivedeme k varu, vsypeme mák, odstavíme, přidáme rozinky, citronovou kůru, zamícháme a necháme vychladnout. Studenou náplň natřeme na těsto. Z bílků a malé části cukru vyšleháme tuhý sníh. Ostatní suroviny na náplň prošleháme a metličkou lehce vmícháme sníh. Náplň natřeme na mák a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (pekla jsem 26 minut). Vychladlý koláč pocukrujeme.

Koláč se dobře dělá, pěkně vypadá, je jemný a moc chutný.

A pro ty, co mák nemusí. Maková náplň je nahrazená půlkami čerstvých meruněk, těsto i tvarohová náplň je stejná, ale chuť koláče je úplně jiná. Vyzkoušejte.