švestkový kynutý koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g pol. mouky, 80 g cukru kr., 1 kostka kvasnic, špetka soli, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce, 80 g rozpuš. másla či Hery vrstva na těsto: cca 2 kg švestek celých, 2 vanil. cukry, 70 g cukru kr., 4 lžíce rumíčku, 1 lžička ml. skořice, 250 g kysané smetany, 2 vejce, ( možno sypat sekanými mandlemi navrch)

POSTUP PŘÍPRAVY

zaděláme těsto s kváskem a necháme vykynout. Omyté švestky půlíme a vypeckujeme. V míse je smícháme s 1 van. cukrem, rumíčkem, půl lžičkou skořice. Vykynuté těsto přeneseme na plech a přímo na něm rozválíme s okrajem. Naskládáme švestky a dáme péct na cca 40 minut. Dále si v mísce rozmícháme smetanu, vejce a zbylý cukr se zbylým vanilk. cukrem a skořicí a asi tak v půli pečení( po 20 min.) plech z trouby vyndáme polijeme těsto se švestkami smetanovou směsí a dopečeme. Pečeme při 180°C. Tento koláč je velice voňavý a jedlý...

rozválíme...
zamícháme švestky s rumem cukrem skořicí....klademe na těsto....