Švestková čili omáčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1500 g vypeckovaných švestek 750 ml vinného octa 1 lžičky soli 4 stroužky česneku 4 sušené chilli papričky kousek čerstvého zázvoru 750 g krupicového cukru 4 mleté hřebíčky špetka mletého nového koření

POSTUP PŘÍPRAVY

Pěkně vyzrálé švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. V hrnci se silným dnem smícháme švestičky, ocet (dala jsem bílý, ale myslím si, že stejný efekt bude mít i červený nebo kombinace obou), drcený česnek, čili papričky, sůl a zázvor, přivedeme zvolna k varu a za stálého míchání vaříme 45 min nebo až má směs konzistenci kaše. Pak přidáme cukr, nové koření a hřebíčky, znovu přivedeme k varu a za jemného probublávání vaříme dalších alespoň 30 min. Pak ponorným mixérem rozmixujeme a naplníme do čistých, suchých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

V této poloze necháme vychladnout.

9-10 skleniček od Jihočeského jogurtu