Králík pečený ve smetaně s bramborama



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rozporcovaný králík +++ 0,5 litru smetany ++++ 1,5 kg brambor ++++ sůl +++ může být grilovací koření, česnek, pepř, cibule..

POSTUP PŘÍPRAVY

brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. králíka omyjeme, osolíme, případně okořeníme.
položíme do pekáče, na něj nakrájené brambory, osolíme, zalijeme smetanou. pečeme hodinu zakryté na 220 stupňů. Potom odkryjeme, maso vyndáme nahoru a dopečeme doměkka a aby měl králík kůrčičku (cca ještě 40 minut).

na čerstvého králíka dávám jen sůl a smetanu, když je mražený, přidávám ještě česnek. Lepší je tento recept uděělat z čerstvého králíka, na mraženého mám další dva recepty - Braillon a v pórkovém kastrolu

je to jediná úprava králíka, kterou můžu pořád, už odmalička..

ze zbytku králíka (hlava, vnitřnosti, žebra) uvaříme výborný vývar - přidáme bobkové listy,sůl, nové koření, pepř, stroužek česneku, cibuli, mrkve, celer, petržel a táhneme min. 2 hodiny na plotně.