Estonian Kringel - skořicový



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g mouky (použila jsem půl na půl hladkou špaldovou a polohrubou), 1/2 lžč mořské soli, 120 ml vlažného mléka, 15 g čerstvého droždí (popř. jeden sáček sušeného droždí), 30g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1 lžč cukru. Náplň: 50g změklého másla, 4-5 lžč cukru, 3 lžč mleté skořice

POSTUP PŘÍPRAVY

Smíchat mouku se solí. Do většího hrnku nalít teplé mléko, rozdrobit do něj cukr, droždí, rozpustit máslo a nakonec vmíchat žloutek. Směs rozšlehat a nechat deset minut pracovat. Pak vše vlít na mouku a vypracovat hladké těsto, které pak nechat na teplém místě asi hodinu kynout.
Během kynutí si připravit skořicovou náplň - máslo utřít s cukrem a se skořicí do pěny.
Vykynuté těsto rozválet na pomoučené ploše na obdélník cca 30 x 25 cm, namazat na něj náplň (trochu si nechat na pomazání povrchu). Vše srolovat jako štrůdl do rolky, kterou podélně uprostřed rozříznout , zaplést jako jednoduchý cop a celé to stočit do věnce, konce spojit. Pomazat povrch zbytkem náplně.
Rozpálit troubu na 200 st. Celková doba pečení je 25 min, posledních deset minut snížit teplotu na 170 st.
Dobrou chuť!

Dělám to ze dvou dávek, abychom měli dva věnce a používám cukr třtinový. Krásně to voní!

Viz postup výše