ŠVESTKOVÁ PEČENÁ POVIDLA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg švestek, 50 dkg cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 4 polévkové lžíce rumu, 3 tlučené hřebíčky

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup přípravy receptu
1. Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250°C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut.
2. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci.
3. Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence, jak kdo má rád. Někdo jemná, někdo s kousky ovoce.
4. Pokud by se vám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10 až 15 minut.
5. Pak horká povidla jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Nahoru dám ještě malou lžičku rumu, jako konzervant, i přesto, že už tam rum je. Po otočení přikrývám dekou nebo ručníkem, aby byla déle v teple.
6. Plech vyložte pečícím papírem, pomačkejte ho pod tekoucí studenou vodou a vložte dovnitř, ušetříte si práci mytím.

Jen ještě upřesňuji, že konzistencí jsou o trochu řidší než kupovaná, ale mně tak vyhovují, dobře se roztírají a už se nemusí ničím ředit.
Tato povidla se nemusí dělat jen ze švestek, ale i z jablek a hrušek a jsou výborná. Pokud není vyloženě silná slupka, tak se nemusí ani okrajovat, jen vykrájet jadřince, nakrájet na čtvrtky nebo osminky a místo koření, které mám uvedené v původním receptu, tam dávám při mixování 2 kávové lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rumík.