Domácí kečup vynikající !!!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg rajských jablíček krájená na měsíčky 4 jablka krájená na kousky i se slupkou (středy a stopky vykrájet) 2 větší cibule na kostičky velká snítka zelených bylinek (já měla celer) 1 lžička soli ocet 5 kuliček nového koření 4 hřebíčky 10 kuliček pepře 12 dkg krystalového cukru olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Na rozpáleném oleji dáme opéct krájenou cibulku, ihned zeslabíme oheň a pomaličku opékáme za občasného míchání. Může to trvat třeba i 10 minut, ale pomalé pečení dá základu kečupu výbornou chuť. Chvilku před koncem opékání přisypeme k cibulce cukr, který necháme zkaramelizovat (pozor NESPÁLIT !).

Než se nám cibulka zkaramelizuje, zavážeme veškeré koření do plátýnka, abychom ho pak nemuseli lovit po jednom ven.

Nyní je čas dát rajčátka i jablka k cibulce. Zpočátku po troškách, abychom to stíhali pořádně rozmíchat, po rozmíchání tam šupneme celý zbytek i s veškerou šťávou z rajčátek, přihodíme snítku zelených bylinek, osolíme a pomalu vaříme. Var trvá cca hodinu, tak dlouho, až se zredukuje šťáva cca na polovinu i více. V průběhu vaření můžete šťouchadlem na brambory rozmačkávat měkkou zeleninu (ale myslím, že nutné to není). Ke konci ochutnáme a je-li dochutíme (sůl, cukr) a těsně před skončením varu ještě podle chuti okyselíme octem.

Když už je vše měkkounké, voda zredukovaná a mírně hustá, odstavíme ze sporáku. Vytáhneme balíček z kořením i pozůstatek zelené snítky. Tyčovým mixérem opatrně, abychom se nespálili, veškerou hmotu rozmixujeme pěkně do hladka a pak ještě propasírujeme přes síto.

Necháme vychladnout, naplníme do skleniček a zavaříme 15 minut na 90 stupňů.

Já dělala kečup z necelých 3 kg rajčat a měla jsem 8 skleniček (viz foto)

OBMĚNA: pokud máte rádi ostrou chuť, můžeme hned od začátku přidat k rajčatům i kousek feferonky, otrlejší klidně i celou.

Děti, které mohou kečup k čemukoliv, vám tento kečup možná neocení, protože stejnou chuť jakou má kečup kupovaný, doma nedocílíte, ale pokud je nějak přesvědčíte, tak uděláte dobře. Aspoň víte, co jíte a co jí vaše děti.

A pokud to opravdu do nich nedostanete jako přílohu, můžeme tento kečup používat pod maso nebo třeba k dochucení rajské, na špagety atd.

Průběh vaření ...
Po přepasírování ...
Po svaření má hustější konzistenci (ale ne tak moc jako kupovaný, takové hustoty doma dosáhnout nelze)
..... už jen zavařit a je to :-)