Rakytníková marmeláda

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plody rakytníku + možné jiné plody, cukr, želírovací cukr/Gelfix

POSTUP PŘÍPRAVY

Bobule svařit- cca 5 minut , propasírovat přes síto - stačí kvedlačkou, jde to velmi dobře.\r\nKdyž chceme mít marmeládu přirozeně tužší, tak nechat tekutinu stát (aspoň hodinku) a odspodu vysát "vodu" - jde to jakoukoliv hadičko. Tu lze použít jako medicínku,prakticky se stejným postupem jako marmeláda. Tužší složku přivést k varu, vmíchat cukr + želírovací cukr nebo Gelfix a chvilku vařit dle návodu na přípravku, plnit do nahřátých suchých skleniček a hned obrátit víčkem dolů.Úmyslně nepíšu kolik cukru - různé odrůdy rakytníku navíc v různém stádiu zralosti jsou různě kyselé. Rozhodně nepřidávat kys. citronovou ani citron. Marmelády takto v pohodě vydrží několik let.\r\nPokud vodu neodsajete, doporučuju dát dvojnásobné množství gelfixu či přidat jiné více želírující ovoce.\r\ntakto jsem dělala mixy- rakytník+ostružina, rakytník+ broskve, rakytník+špendlíky a rakytník +ostružina+broskve.\r\nMarmeláda úplně tuhá nikdy nebude- nevím, co do těch kupovaných cpou ale asi to extra věc nebude.\r\n"Vodu" doporučuji zpracovat úplně stejně a pak buď použít jako sirup nebo na lžíci jako mlsku.