švestkové knedlíky z tvarohového těsta polité karamelem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO: 1 nízkotučný tvaroh ( zelená vanička z Penny)250g, špetka soli, 2 lžíce pol. mouky, 1 vejce, 175 g krupice či krupičky OMÁČKA: 150 g cukru krystal, 1 lžička skořice, 20 g másla, 150 ml švestkové šťávy( z umixovaných švestek s vodou-cca 10 ks) NÁPLŇ: švestky cca 18 ks

POSTUP PŘÍPRAVY

přísady na těsto ušlehám v těsto ručním šlehačem, nechám odstát chvilku, mezitím umeji a vypeckuji švestky, část jich namixuji na šťávu, zbytek dám stranou na náplň. Na vál posypaný moukou kladu lžící kousky těsta a tvořím kolečka, do kterých zapracuji švestky. Knedlíky jsou malé, z této dávky mi vyšlo 17 knedlíčků. Dám vařit do osolené vody na cca 20 minut, uvařené vyplavou na hladinu. Mezitím, co se vaří, připravím omáčku:
cukr nasypu do pánve a nechám samotný zkaramelizovat, ne moc do hněda, byl by nahořklý, přidám skořici a máslo a míchám. Po smíchání přileji švestkvou šťávu a míchám ty hrudky cukru tak dlouho, až se úplně rozpustí. Vypneme sporák. Scedíme knedlíky, píchneme do každého špejlí nebo špičkou nože, aby unikla pára a zůstal jim tvar. Dáváme na talíře a polijeme karamelovou omáčkou. Již ničím nesladíme, je to i tak sladké jako cecek:-), ale příjemná změna oproti klasice. Přeji dobrou chuť.