MASOVÉ KULIČKY v pikantní omáčce s těstovinami PAPPARDELLE



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Množství všech surovin pro 4 osoby: Masové kuličky: 400 g mletého masa (napůl vepřové a hovězí) 2 housky, mléko, 2 vejce, 30 g strouhaného parmezánu, 1 menší stroužek česneku, sůl, bazalka. Omáčka: 400 g rajčatové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 deci bílého vína, 1 pálivá feferonka, olivový olej, sůl. Těstoviny-široké nudle zvané pappardelle: Buď 250 g sušených těstovin-nudlí, nebo 550 g čerstvých domácích těstovin, (Ingredience na čerstvé pappardelle: 400 g hladké mouky, 4 celé vejce, sůl).

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup-rajčatová pikantní omáčka:
Na oleji dozlatova orestujeme stroužky česneku a pak ho vyndáme. Přilijeme víno, necháme ho vypražit a přidáme rajčatovou šťávu s feferonkou. Podlijeme trochou vody, osolíme a krátce povaříme.

Postup-masové kuličky:
Mleté maso smícháme s utřeným česnekem a solí, přidáme ostatní suroviny, včetně houskových kostiček máčených v mléku. Dobře promícháme a vytvoříme kuličky, které na mírném plameni uvaříme v připravené rajčatové šťávě. Běhen varu se dolitá voda vypaří a rajčatová šťáva zhoustne v omáčku. Před koncem varu do ní vhodíme pár lístků bazalky.

Postup-těsto na nudle: Z hladké mouky, soli a vajec vypracujeme nudlové těsto a necháme 30 minut odpočinout. Pak ho vyválíme, trochu prosypeme moukou a necháme aspoň 10 minut prosušit. Nakrájíme potřebnou šířku (nudle typu pappardelle se pohybují v šířce asi od 1,3 do 3 cm) a vaříme tzv. „na skus“ (al dente) zhruba 7 minut-je třeba hlídat, čas se nedá přesně určit. V sítku necháme odkapat, pak je prokápneme malinko olejem a promícháme.

Dokončení:
Ještě na teplé těstoviny, které jsme naservírovali do hlubokých talířů, navršíme horké masové kuličky i s hustou pikantní omáčkou. Dobré pochutnání.

Dovětek: Názvy italských, velmi oblíbených těstovinových dlouhých nudlí, se obvykle odvíjí především od jejich šířky, která je zřejmě zásadní – Taglioni, Fettuccine, Pappardelle, Tagliatelle…Veškerých těstovin, které právě Italové dovedli až k dokonalosti, se prý čítá na 300 druhů a jsou proslulé po celém světě.