Cizrna na smetaně



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g suché cizrny, 500 - 750ml masového vývaru, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, asi 2 lžíce mleté papriky, trochu majoránky, 1 šlehačka, citrónová šťáva, přepuštěné máslo, ev. cukr, popřípadě jíška nebo mouka s vodou na dohuštění

POSTUP PŘÍPRAVY

Cizrnu namočíme minimálně na 12 hod. do vody. Vodu slijeme, zalijeme vývarem a popřípadě trochou vody, ať je jen mírně ponořená. Přidáme bobkový list, nové koření a majoránku, popřípadě sůl. Vaříme v papiňáku 10 min., vypneme a necháme dojít. Poté část cizrny vyjmeme, vyndáme i koření a přidáme papriku, kterou jsme předem orestovali na přepuštěném másle. Zbytek cizrny s vývarem rozmixujeme (pokud je vývaru moc, trochu slijeme a necháme na případné doředění) a buď tak necháme nebo můžeme přepasírovat pro jemnější strukturu. Dochutíme solí, cukrem, citrónem, přilijeme šlehačku a přidáme odloženou cizrnu.

...