BOŽSKÝ DEZERT PANNA COTTA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 500 ml čerstvé smetany ke šlehání, 100 g jemného krystalového cukru, 8-10 g želatinových plátků, 1 deci mléka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

Nejdříve namočíme želatinové plátky do studené vody. Ohřejeme smetanu-nevaříme a přidáme cukr. Rozmočené plátky želatiny necháme rozpustit v teplém mléce a vmícháme do horké oslazené smetany.

Misky nebo pohárky vypláchneme studenou vodou, naplníme je ještě teplou smetanovo-želatinovou směsí, vše necháme vychladnout a uložíme do ledničky. Chladíme minimálně 4-6 hodin, aby se dezert dostatečně zpevnil.

Pokud budeme chtít dezertík vyklopit na talířek, musíme naplněné pohárky zespodu vložit na moment do horké vody, tím se směs uvolní. Přikryjeme obráceným talířkem a převrátíme. Vyklopený smetanový dezert můžeme na talířcích polít vychlazenou ovocnou omáčkou. Nejchutnější je ovšem malinová nebo karamelová-to je opravdový zážitek. Dozdobíme dle vlastní fantazie a servírujeme. Přeji dobrou chuť.

Můj dodatečný tip:
Pokud budeme chtít připravit tento jemný dezert s vanilkovou příchutí, avšak na přímou konzumaci pravé vanilky je někdo citlivější, přidávám tip, jak si připravit doma cukr s čistě přírodním vanilkovým aroma:

Na 250 g moučkového, nebo krupicového cukru použijeme 1 kus průměrně velkého vanilkového lusku (kolem 15 cm). Lusk podélně rozřízneme, vložíme do dostatečně velké a uzavíratelné skleněné dózy. Dosypeme odváženým cukrem, uzavřeme a necháme předem pár dní provonět.

Stejným způsobem můžeme použít i lusk s již odebranou dření, protože stále obsahuje značné množství vanilkového aroma. Pro cukr s menší intenzitou vanilkové vůně postačí celý nerozříznutý, ale především čerstvý lusk.