POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto: 500 g hladké mouky, 50 g hery, 1 lžička soli, 300 ml mléka, 1 lžička cukru, 21 g droždí. Dále: měkký salám, plnotučná hořčice, vajíčko na potření, semínka (lněná či jiná).
POSTUP PŘÍPRAVY
Do pekárny nalijeme vlažné mléko a rozpuštěný tuk, nasypeme prosátou mouku pokojové teploty, do rohu vsypeme sůl, na druhý konec na cukr rozdrobíme droždí a zapneme program TĚSTO.
Vykynuté těsto rozválíme na sílu asi 3 mm a vykrajujeme kolečka velikosti salámu. Těsto není třeba podsypávat, nelepí a rozválet jde krásně. Kolečko těsta tence potřeme hořčicí, přiložíme kolečko salámu, přikryjeme dalším kolečkem těsta, opět potřeným hořčicí zespodu. Těsto nařízneme nejprve proti sobě do kříže a pak mezi to tak, abychom dostali 8 zářezů, ty pootočíme všecky jedním směrem (může být ale i jinak).
Na plechu s pečícím papírem necháme kytičky asi 20 minut kynout, před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a střed posypeme semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C. (Pekla jsem 25 minut každý plech, měla jsem 2 plechy.)
průměr koleček je 9 cm |
konce těsta pootočíme |
čerstvé jsou nejlepší |