Kváskový chléb celožitný-mnohozrnný



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* ROZKVAS: 140 g žitné chlebové mouky, 160 g vlažné vody, 2 lžice aktivního žitného kvásku; * DÁLE DO TĚSTA: 400 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky Sladěnky (nebo medu), 1 lžička drceného kmínu, 300 g směsi semínek (slunečnice, dýně, chia, len, seznam .....), 200 g směsi vloček (ovesné, žitné, ječné, pohankové, špaldové .....), 100 g celozrnné žitné mouky

POSTUP PŘÍPRAVY

1. den si připravit rozkvas - smíchat kvásek + vodu + mouku a nechat kvasit cca 12 hodin.

2. den - chléb dokončit.
Dát do mísy všechny suroviny na těsto + rozkvas.
Vymíchat těsto a přesunout ho do formy vymazané sádlem a vysypané žitnou moukou.

Těsto ve formě nechat kynout na teplém místě na 3 až 5 hodin.

Jakmile je těsto ve formě nakynuté (toto těsto na objem příliš nenabude, ale bude měkké a na povrchu jakoby bublinkaté), přesunout formu do trouby, rozpálené na 230°C.
Péct při 230°C cca 20 minut, potom stáhnout teplotu na 190 °C a péct 40 minut, na konec chléb vyklopit z formy, vrátit na rošt a dopékat asi 15 minut.

Chléb nechat vychladnout na mřížce.

1. den si připravit rozkvas - smíchat kvásek + vodu + mouku a nechat kvasit cca 12 hodin.
2. den - chléb dokončit.
Dát do mísy všechny suroviny na těsto + rozkvas. Vymíchat těsto a přesunout ho do formy vymazané sádlem a vysypané žitnou moukou.
Těsto ve formě nechat kynout na teplém místě na 3 až 5 hodin. Jakmile je těsto ve formě nakynuté (toto těsto na objem příliš nenabude, ale bude měkké a na povrchu jakoby bublinkaté), přesunout formu do trouby, rozpálené na 230°C.
Péct při 230°C cca 20 minut, potom stáhnout teplotu na 190 °C a péct 40 minut, na konec chléb vyklopit z formy, vrátit na rošt a dopékat asi 15 minut. Chléb nechat vychladnout na mřížce.