FIALKOVÝ SIRUP



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Fialky 3 litry vody 40g kyseliny citronové 3 kg cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Natrháme začátkem dubna fialky, které rostou většinou v nízké trávě, kdekoliv v zahradách, v parcích, na louce...rnTrhala jsem na procházce do papírového pytlíku...Nasypeme je na rozložené noviny nebo na plochu, aby mohli vylézt broučci a mravenci...Potom je volně nasypeme do skleněné nebo plastové nádoby, nemá být kovová. Já mám 4 litrovou sklenici. Svaříme 3 až 3,5 l vody a necháme chvilku vychladnout - nelejeme na fialky vřelou vodu, protože by sklo mohlo prasknout. Přisypeme kyselinu citronovou 40g, barva krásně zreaguje - modrá se změní přes fialovou na tmavě růžovou = hezká podívaná pro děti. Necháme vyluhovat do druhého dne (max. však 2 dny). Přes plátýnko nebo látkovou plenku přecedíme fialkovou vodu do velkého hrnce a odměrkou ještě přeměříme, potřebujeme 3 litry výluhu, pokud trochu chybí - doplníme převařenou vodou do 3 litrů.rnPřisypeme 3 kg cukru krystalu nebo krupice, může být i třtinový, ale barva výsledného sirupu nebude tak hezká...rnZahříváme v hrnci za občasného míchání až do úplného rozpuštění cukru, teplota by neměla přesáhnout 80 stupňů kvůli zachování vůně a vitamínů.rnJeště horké naléváme do připravených vymytých lahví až po okraj, abychom zamezili přebytečnému vzduchu a zavíčkujeme. Na chilku vždy převrátím víčkem dolů, aby se zničily zárodky bakterií na víčku. Víčka jsou buď zcela nová a nebo převařená!!!rnSirup má nádhernou barvu a skvělou fialkovou chuť, i když někomu může připadat trochu zvláštní... :-)

Fialky vysypeme na plochu, aby mohli vylézt broučci a mravenci
Nasypeme volně do sklenice nebo plastové nádoby (ne kovové)
Nalejeme 3 litry převařené vody - POZOR - ne vroucí, tak půl hodinky čekáme a hodně mícháme ...aby sklenice nepraskla
Přisypeme kyselinu citronovou - dle chuti, já dávám 40 g
promícháme, kyselina změní krásně barvu vody a necháme do druhého dne luhovat...
Na druhý den macerované fialky slejeme přes plátno nebo látkovou plínku do velkého hrnce
Macerované fialky
Dobře vyždímáme a vymačkáme
Vymačkané fialky vyhodíme do bioodpadu
Výluh v hrnci ještě přelijeme do odměrky a doplníme vodu tak, abychom měli dohromady 3 litry tekutiny
Do fialkové vody přisypeme 3 kg cukru krystalu / krupice a zahříváme na 75 až 80 stupňů.
Teplota nesmí přesáhnout 80 stupňů, jinak se změní vůně, chuť i barva
Hotový sirup ochutnáme - v malé skleničce si ho naředíme vodou a případně doladíme chuť sirupu v hrnci (kyselina citronová, cukr...) Naléváme do připravených, předem vymytých skleněných lahví přes trychtýř, a to ještě dokud je sirup horký
Plníme až po samý okraj, abychom zamezili přístupu vzduchu a tvorbě plísní...dobře zavíčkujeme a obrátíme na chvilku dnem vzhůru
Z této várky jsem naplnila zhruba 8 skleněných lahví - záleží na velikosti
Hotový sirup dozdobíme dle fantazie, označíme etiketou...Má zajímavou chuť i vůni, tak si pochutnejte :-)