POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ingredience-světlé těsto: 200 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g jemného krystalového cukru, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce střední velikosti, špetka soli. Ingredience-kakaové těsto: 180 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku, 80 g másla, 80 g jemného krystalového cukru, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce střední velikosti.
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup práce:
Zpracujeme těsta z obou surovin (každé zvlášť), zabalíme do fólie a na 30 minut uložíme do ledničky.
Odebíráme po částech, vyvalujeme válečky o průměru 1 cm, nařežeme je na dílky o délce rovněž 1 cm,
z kterých vymodelujeme kuličky.
Zapneme troubu na teplotu 180 st. C a než se rozehřeje, tvoříme na plechu s pečícím papírem barevné kytičky.
Například: Střed z tmavé kuličky a okraje z kuliček světlých-nebo naopak.
Mezi každou sestavenou kytkou necháme trochu volného místa, protože těsto během pečení naběhne.
Každý dílek uprostřed nařízneme špičkou nože a celý květ štětečkem potřeme vodou a tím se všechny kuličky horkem dobře spojí.
Pečeme asi 12-15 minut a po dvanácti minutách již začít sledovat, nejlépe u světlého cukroví, které by nemělo ztmavnout, jen mírně zrůžovět.
Dobré pochutnání.
Jarní výzdoba z kytiček. |
Z uvedených surovin je možnost vytvořit nejen dvoubarevná kvítka, ale i světlá kolečka, nebo kávová zrna atd… |
Vytvořila jsem i motýlky. |
Talířek se světlými a kakaovými kytičkami. |
Další talířek se stejným cukrovím, ale jinak naaranžovaný. |
Detail. |