Pletené kaiserky (kváskové)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* TĚSTO: 100 g pšeničného kvásku (60% hydratace = 60 g mouky + 40 g vody), 550 g pšeničné polohrubé mouky (možno část vyměnit za špaldovou), 140 ml vody, 140 ml mléka, 11 g soli (cca 2,5 lžičky), 7 g Sladěnky, 25 g másla; * NA POTŘENÍ: 1 rozšlehané vejce; * NA POSYP: různé druhy semínek, mák nebo hrubá sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

1. den - ráno: rozkvasit kvásek
Smíchat 1 lžíci kvásku + vlažnou vodu + hladkou pšeničnou mouku a nechat kvasit cca 12 hodin.


1. den - večer: zpracování těsta
Smíchat kvásek + vodu + mléko + mouku a nechat odstát cca 2 hodiny při pokojové teplotě.
Poté přidat ostatní suroviny a hníst těsto cca 5-10 minut.
Těsto vložit do mísy vymazané olejem a nechat 2 hodiny kynout při pokojové teplotě (během kynutí přeložit po 45 a 90 minutách).
Těsto přesunout do lednice a nechat kynout 12-24 hodin.

2. den: dokončení
Těsto rozdělit na cca 10 kusů (po 100 g), vytvarovat z nich válečky a nechat odpočívat cca ½ hodiny.
Z každého válečku uplést kaiserku.
Kaiserky nechat cca 2 hodiny kynout na plechu při pokojové teplotě.

S dostatečným předstihem rozpálit troubu na na 250°C.

Kaiserky potřít rozšlehaným vejcem, posypat semínky nebo hrubou solí.
Vložit do trouby a péct na 250°C 5 minut, poté stáhnout teplotu na 200°C a dopéct do zlatova (cca 15-20 minut).
Nechat vychladnout na mřížce.

1. den - ráno: rozkvasit kvásek. Smíchat 1 lžíci kvásku + vlažnou vodu + hladkou pšeničnou mouku a nechat kvasit cca 12 hodin.
1. den - večer: zpracování těsta. Smíchat kvásek + vodu + mléko + mouku a nechat odstát cca 2 hodiny při pokojové teplotě. Poté přidat ostatní suroviny a hníst těsto cca 5-10 minut.
Těsto vložit do mísy vymazané olejem a nechat 2 hodiny kynout při pokojové teplotě (během kynutí přeložit po 45 a 90 minutách). Těsto přesunout do lednice a nechat kynout 12-24 hodin.
2. den: dokončení. Těsto rozdělit na cca 10 kusů (po 100 g), vytvarovat z nich válečky a nechat odpočívat cca ½ hodiny.
Z každého válečku uplést kaiserku.
Z každého válečku uplést kaiserku.
Kaiserky nechat cca 2 hodiny kynout na plechu při pokojové teplotě. S dostatečným předstihem rozpálit troubu na na 250°C. Kaiserky potřít rozšlehaným vejcem, posypat semínky nebo hrubou solí.
Vložit do trouby a péct na 250°C 5 minut, poté stáhnout teplotu na 200°C a dopéct do zlatova (cca 15-20 minut). Nechat vychladnout na mřížce.