Dortová lízátka (cake pops) podle APETIT online.cz



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA KORPUS 125 g změklého másla + na formu 1 lžička vanilkového extraktu 100 g krupicového cukru 2 vejce 250 g prosáté polohrubé mouky + na formu špetka soli 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva strouhaná kůra z 1 biocitronu 75 ml podmáslí NA GANACHE 200 g kvalitní bílé čokolády v peckách 100 ml 12% smetany na vaření

POSTUP PŘÍPRAVY

Příprava jídla

PŘIPRAVTE SI KORPUS

1 Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm důkladně vymažte máslem, vyložte pečicím papírem. Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vmíchejte postupně jedno po druhém vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou a směs zapracujte do těsta po malých dávkách střídavě s podmáslím. Těsto rovnoměrně rozprostřete stěrkou do formy a pečte asi 25 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu korpusu vyšla suchá. Nechte vychladnout.

2 Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila. Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly nerozpuštěné kousky. Povrch ganache ihned pokryjte potravinovou fólií (díky tomu se nevytvoří škraloup), a nechte při pokojové teplotě odpočinout.

DORTOVÁ LÍZÁTKA

Co potřebujete:

PAPÍROVÉ TYČINKY NA LÍZÁTKA, např. značky PME nebo Wilton k dostání v potřebách pro cukráře, délka 16 cm, balení po 35 ks přibližně za 55 Kč
KVALITNÍ BÍLÁ ČOKOLÁDA V PECKÁCH Bude ji třeba na ganache (200 g) a na polevu (600 g). Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s čokoládou nebo
JEDLÉ CUKROVÉ OZDOBY V HRAVÝCH BARVÁCH k dostání v supermarketu nebo v obchodech pro cukráře
FORMIČKA NA VÝROBU KULIČEK Není nezbytně nutná, ale celou přípravu urychlí. Prodává se i v jiných tvarech. K dostání na internetu.
SKLENICE S KRUPICOVÝM CUKREM na naaranžování hotových lízátek. Lze je také zapíchnout do polystyrenu, aranžovací hmoty nebo krabice s dírkami zabalené do hezkého papíru.
CO JEŠTĚ? Papírové krabice poslouží na zaschnutí polevy na lízátkách, mašličky na ozdobu, pečicí papír, nůžky.
Jak na kuličky
Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota. Umyjte si ruce a v dlani vyválejte asi třícentimetrové kuličky (máte-li, můžete použít formičku na kuličky). Hotové kuličky rozdělte rovnoměrně na plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut ztuhnout.