Rebarborový džem s pomerančem a rozinkami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g oloupané a na kostičky nakrájené rebarbory, 100 ml vody, 300 g třtinového cukru, 100 g opraných rozinek, 1 celý pomeranč i s kůrou, 1 agar, kyselina citronová dle chuti, rum

POSTUP PŘÍPRAVY

Nakrájenou rebarboru dáme do hrnce, zasypeme cukrem, zalijeme 100 ml vody a dáme vařit. Přidáme oprané rozinky a celý nadrobno nakrájený pomeranč včetně kůry.
Vaříme na mírném ohni do změknutí rebarbory a zhoustnutí džemu. Měkkou rebarboru rozmačkáme mačkadlem na brambory, dochutíme kyselinou citronovou a přidáme 1 pytlíček agaru rozmíchaný v hrnku studené vody. Ještě cca 2 minuty povaříme.
Potom naběračkou plníme sterilizované skleničky, zakápneme rumem, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Sklenice přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Poté otočíme a uskladníme.
Agar koupíte ve zdravé výživě. Je vhodný místo želírovacích cukrů.