Indický dhal - sladko pikantní červená čočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Červaná čočka, cibule, olej, dýně, mrkev, rajčata, sůl, kurkuma, garam masala, rajský protlak, česnek, citron, zázvor, chilli, koriandr

POSTUP PŘÍPRAVY

Do rendlíku dám vařit v osolené vodě dýni (použila jsem 250g muškátové) a na kolečka nakrájenou mrkev (ca 100g).rnNa pánvi zpěním jednu červenou cibuli (100g), poté přidám na drobno pokrájené 2 stroužky česneku, dvě lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce koření garam masala, lžíci kurkumy. Vše jen krátce orestuji, garam masala se krásně rozvoní, ale koření se nesmí připálit. rnPřidám propranou červenou čočku (150g) a malou hrst pokrájených cherry rajčat. Trochu podliji vodou (2dl), osolím a nechám vařit pod pokličkou.rnMezitím vyndám z rendlíku kolečka mrkve a přihodím je do pánve, dýni rozmačkám vidličkou na pyré a též dám do pánve (když už je čočka poloměkká).rnPřidám kokosové mléko - používám DM bio v plechovce, použiji skoro celou tuhou část, tzv. kokosový krém.rnrnTeď už je to celé jen o dochucení - lze přidat ještě kurkumu, chilli, nasekaný koriandr, kousek (2cm) zázvoru, šťáva ca z 1/2 citronu.rnrnPo dovaření doporučuji nechat chvíli odstát, chutě se krásné rozleží.rnrnGaram masalu je možné sehnat třeba v Tescu nebo Albertu. Lépe v obchůdku s kořením.rnrnU nás se jí s rýží, rýžovými nudlemi, pitou nebo naplněno do tortilly nebo jen samotné.rnrnZ tohoto množství se najedí tak 3 lidé. Gramáž uvedena pro vaši představu, rozhodně není striktně dána.rnrnNejedná se o autentický indický recept, dhal je údajné čočková "kaše" prakticky s čímkoliv. Toto je pouze moje variace na "indický způsob".rnrnDobrou chuť!