Kváskový dvoubarevný chléb Hokkaido s Thang Zhong



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* ROZKVAS: 40 g hladké pšeničné mouky, 40 g vody, menší lžíce kvásku; * THANG ZHONG: 125 g vody, 25 g hladké mouky; * TĚSTO: 100 g vody, 110 g mléka, 1 lžička Sladěnky, 1 lžička sušeného mléka, 440 g pšeničné hladké mouky, 1 lžíce cukru (10 g), 2 lžičky soli (8 g), 2 lžíce oleje (20 g), 1 lžička kakaa na obarvení těsta, rozpuštěné máslo na potření po upečení

POSTUP PŘÍPRAVY

1. den - rozkvasit kvásek
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě



2. den - dokončení

Nejdřív si připravit Thang Zhong - v kastrůlku rozmíchat mouku se studenou vodou, vařit na mírném ohni až směs zahoustne a lehce zprůhlední (bude jako lepidlo na tapety). Odstavit a nechat úplně vychladnout.

Do mísy dát vodu + mléko + kvásek + Sladěnku - promíchat.
Přidat sušené mléko + Tang Zhong + polovinu mouky - promíchat (vznikne řídké těsto).
Přidat cukr + sůl + olej a promíchat.

Odebrat polovinu těsta.
Do první poloviny těsta zapracovat polovinu ze zbylé mouky a vymíchat hladké těsto. Přendat těsto do misky vymazané olejem.
Do druhé poloviny těsta přidat 1 lžičku kakaa, přidat zbylou mouku a vymíchat hladké těsto. Přendat těsto do druhé misky vymazané olejem.

Následující postup je pro obě těsta stejný, jen se zpracovávají odděleně.

- těsto přikrýt a nechat 30 minut odpočinout

- po 30 minutách přeložit a nechat kynout 45 minut

- těsto znovu přeložit a nechat kynout 30 minut

Obě těsta vyklopit na vál a rozdělit každé na 6-8 dílů.
- z tmavého těsta vyválet váleček dlouhý na délku formy
- světlé těsto rozválet na delší placku (tak dlouhou, jaká je forma, a tak širokou, aby pojala váleček z tmavého těsta)
- váleček z tmavého těsta zabalit do světlého a dobře uzavřít
- válečky naskládat do formy

Formu přikrýt a dát kynout, než se množství těsta zhruba zdvojnásobí (docela dlouho - můj chléb kynul 5 hodin a ještě by tak hodinku navíc potřeboval, aby nepraskl).

Chléb péct v troubě vyhřáté na 175°C asi 45 minut.
Po upečení potřít povrch rozpuštěným máslem a nechat vychladnout na mřížce.

1. den - rozkvasit kvásek: smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.
Nejdřív si připravit Thang Zhong - v kastrůlku rozmíchat mouku se studenou vodou, vařit na mírném ohni až směs zahoustne a lehce zprůhlední (bude jako lepidlo na tapety). Odstavit a nechat úplně vychladnout.
Do mísy dát vodu + mléko + kvásek + Sladěnku - promíchat.
Přidat sušené mléko + Tang Zhong + polovinu mouky - promíchat (vznikne řídké těsto). Přidat cukr + sůl + olej a promíchat.
Odebrat polovinu těsta. Do první poloviny těsta zapracovat polovinu ze zbylé mouky a vymíchat hladké těsto. Přendat těsto do misky vymazané olejem. Do druhé poloviny těsta přidat 1 lžičku kakaa, přidat zbylou mouku a vymíchat hladké těsto. Přendat těsto do druhé misky vymazané olejem. Těsta přikrýt a nechat 30 minut odpočinout, po 30 minutách přeložit a nechat kynout 45 minut, poté znovu přeložit a nechat kynout 30 minut.
Obě těsta vyklopit na vál a rozdělit každé na 6-8 dílů.
Z tmavého těsta vyválet váleček dlouhý na délku formy. Světlé těsto rozválet na delší placku (tak dlouhou, jaká je forma, a tak širokou, aby pojala váleček z tmavého těsta). Váleček z tmavého těsta zabalit do světlého a dobře uzavřít.
Válečky.
Válečky naskládat do formy. Formu přikrýt a dát kynout, než se množství těsta zhruba zdvojnásobí (docela dlouho - můj chléb kynul 5 hodin a ještě by tak hodinku navíc potřeboval, aby nepraskl).
Chléb péct v troubě vyhřáté na 175°C asi 45 minut. Po upečení potřít povrch rozpuštěným máslem a nechat vychladnout na mřížce.