Kváskový pšenično-mrkvový chléb
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g pšeničného kvásku (100% hydratace - tzn. 75 g voda + 75 g mouka), 60 g jemně nastrouhané syrové mrkve, 100 g mrkvové šťávy, 50 g vody, 10 g slunečnicového oleje, 5 g soli , ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky drceného fenyklu, 290 g pšeničné chlebové mouky
POSTUP PŘÍPRAVY
Den předem nechat rozkvasit kvásek:
- 75g vody + 75 g mouky + lžička kvásku
Ze všech surovin (včetně kvásku) umíchat těsto, trochu prohníst, nechat kynout v olejem vymazané míse 2-4 hodiny (u mně to byly 4 hodiny a zhruba po hodině jsem těsto v míse překládala).
Poté těsto vyklopit na pomoučněný vál, přeložit a stočit do ošatky
Nechat kynout cca 2 hodiny
Péct při 200 st. cca 40 minut.
Nechat vychladnout na mřížce.