Jarní špenát, štouchané brambory a hovězí pečeně s anglickou slaninkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Přiměřenou dávku čerstvých špenátových listů (dušením ztratí zhruba 80% svého objemu), mladý česnek, smetana 33%, sůl, pepř. Do šťouchaček vmícháme osmaženou cibulku s kvalitní voňavou slaninkou, dále čerstvé zelené bylinky nasekané na drobno (já měla nať jarní zelené cibulky, libeček, popř. jiné bylinky), sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

V kuchyni mám jaro ráda kvůli mladé čerstvé a zdravé zelenince, které je v této době dostatek a je potřeba toho náležitě využít a nasytit tělo vitamíny a minerály. Dnes nepůjde v receptu vůbec o hovězí pečení, dokonce ani tak ne o šťouchané brambory, které jsou sice staré (loňské), ale za to v jarním kabátku, ale v tomto receptu jde hlavně o JARNÍ MLADÝ ŠPENÁT, který milují i ti, co jinak špenát nemusí. Nevím, jestli teda úplně všichni, ale za zkoušku to určitě stojí :).

Špenátové listy pořádně umyjeme a nasekáme na kousky. Necháme okapat nebo osušíme. Do hluboké pánve dáme trošku oleje a do ní vmáčkneme česnek dle chuti. Jakmile se rozvoní, přidáme nasekané špenátové listy, osolíme, opepříme a necháme pouze zavadnout a změknout. Trvá to pouze pár minutek. Potom do špenátu pomalu, pomaličku vmícháme smetanu, mícháme a hlídáme, ať se nám to nespálí, Jakmile se smetana trošku svaří, odstavíme z ohně .....ochutnáme a popř. ještě dosolíme.
Výsledkem je skvělá špenátová příloha bez mouky či jiných zahušťovatel, za to s lahodnou česnekovo-smetanovou příchutí.

Podáváme se šťouchačkami a hovězí pečení nakrájenou na plátky. Maso nutně být nemusí, může se ledačím nahradit .... třeba uzeninou nebo volským okem. Pokud jste "masožravci" jako my, pak ke špenátu můžete dát maso pečené, vařené, dušené, grilované - a snad úplně všechny druhy. Já nahoru ještě dala pár osmažených plátků slaniny.

Dobrou chuť !

Servírujeme dle fantazie
Jarní fantazii se meze nekladou. Základem jarního dochucení jsou ale JARNÍ ZELENÉ BYLINKY !!!