Retro vlašák, feferonkový a párkový salát

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na cca půl kila vlašského salátu: 120g šunkového salámu vcelku (ne jiný!) * 2 větší brambory uvařené ve slupce (cca 200g) * 2 střední sterilované okurky * 3 lžíce sterilovaného hrášku * 3 lžíce vařené mrkve a 2 lžíce vařeného celeru (nebo sterilované) * 100g majonézy * lžička worchesteru * lžíce plnotučné hořčice * lžíce octa * lžička cukru * sůl * pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvařené brambory ještě zatepla oloupat a nechat vychladnout. Potom nakrájet na malé kostičky, salám na nudličky, okurky na malé kostičky. Promíchat se zeleninou, osolit, opepřit. zvlášť zamíchat zálivku, promíchat se zbytkem a dát chladit.
Pravý socíkový vlašák jsem asi nikdy nejedla, ale tento prý chutná při dodržení surovin a postupu stejně.
Okurky, hrášek, mrkev a celer jsou v hotové kupované směsi na bramborový salát, takže i tím si lze ušetřit práci a penízky. salát je pak ale kyselejší, takže do zálivky už nedávat ocet a raději zeleninu ještě před použitím propláchnout vodou.

feferonkový salát
1 malá sterilovaná okurka, 28 dkg sterilované kapie, cca půl fereronky, 200g eidamu nastrouhaný, 2 cibule nadrobno, 100 g sterilovaného hrášku, 2 lžíce oleje, cukr, sůl a ocet dle chuti.

párkový salát
350 g tenkých loupacích párků, 100 g cibule na tenká půlkolečka, 1 sterilovaná okurka na tenká půlkolečka, olej, ocet, pálivý kečup, pepř, chilli, sůl, worchester, cukr dle chuti