Roláda z mletého masa plněná smaženými vajíčky, domácí klobáskou a petrželkou - z pomalého hrnce



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

MASO: půl kg mleté krkovičky nebo libovějšího bůčku, cibule na kostičky, utřený česnek, 1 vejce, sůl, mletý pepř, sl. paprika, majoránka, kukuřičná strouhanka. NÁPLŇ: cibule na malé kostičky, 4 -5 vajec, sůl, pepř, na kostičky nakrájená dobrá domácí klobáska, pořádná hrst zelené ploché petrželky.

POSTUP PŘÍPRAVY

MASO: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění. Pak přidáme česnek a drcený kmín a opékáme do zlatova. Tuto směs po vychladnutí přídáme k masu a na pánvi pokračujeme přípravou náplně:

NÁPLŇ: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění, pak přidáme klobásku a zlehka opečeme, zalijeme vajíčky a pořád mícháme. Směs osolíme, opepříme a v momentě, kdy už téměř zhoustla ji odstavíme. Přihodíme petrželku a vmícháme. Necháme vychladnout.

MASO: do mísy dáme mleté maso, které částečně osolíme, opepříme, popaprikujeme, přidáme směs z pánve i s tukem, celé vajíčko a zasypeme kukuřičnou strouhankou (může být i klasická). Rukou těsto zpracujeme a případně ještě zahustíme strouhankou, aby drželo pohromadě.

Na pánvičce, ve které jsme dělali cibulku a vajíčka, si usmažíme kousíček masa a ochutnáme, zda je dobře vychucené. Nechutnáme syrové maso !

Když jsme s chutí spokojeni, vezmeme si potravinářskou folii a rozprostřeme si ji na pracovní desku. Rukou ji pomáčíme vodou a naneseme na ni masovou hmotu, kterou vytvarujeme do obdélníku o tloušťce tak do 1 cm.

Pořádně placku uplácáme, ať v mase nezůstane vzduch. Pak ji celou jemně namažeme plnotučnou hořčicí a na tu naneseme vaječnou hmotu a pěkně ji rozvrstvíme. Pomocí folie stáčíme roládu a současně ji trošku utiskujeme, ať máme v mase co nejmíň vzduchových bublin.

Pomalý hrnec vypláchneme vodou a roládu do něj přemístíme. Přidáme tak 1-2 dcl vývaru (popř. vody), nastavíme na stupeň I, zakryjeme a pečeme cca 4 hodiny. V polovině pečení zkontrolujeme, zda se nám někde nepřilepila k okraji a zda v hrnci je dostatek šťávy, aby se nám roláda nepřipálila. Občas potřeme vypečeným tukem.

Na posledních 10-15 minut předěláme nádobu hrnce do trouby, aby se nám utvořila zlatá kůrka.

Dobrou chuť !

Plnění rolády
Před pečením
po upečení
Po první ochutnávce :-)