Koláč s čerstvým ovocem s drobenkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

125 g změklého másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 vejce, 3/4 hrnku mléka nebo kefíru. Čerstvé ovoce.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nemám moc ráda hrnkové buchty, obvykle pro mě nemají žádnou chuť. Tento koláč jsem objevila na internetu a je to úplně jiná liga. Navíc je tak jednoduchý, že ho zvládne i malá holka :)
Ráda používám jiné mouky než obyčejné, takže ho peču z mouky hladké špaldové, dále z pravého vanilkového cukru, třtinového cukru atd.
Postup je skutečně snadný: Zapněte troubu na 190 stupňů a vymažte koláčovou kulatou formu o průměru cca 30 cm (nebo menší plech používám velikost 27 x 24 cm, keramiku netřeba vysypávat). Do větší mísy nasypte cukr, mouku a máslo. Elektrickým šlehačem vyšlehejte sypkou hmotu. Jeden hrnek této drobenky dejte stranou. Do zbylé drobenky vsypte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Opět prošlehejte. Nakonec přidejte 2 celá vejce a mléko (kefír). Šlehejte dále šlehačem, dokud nebude těsto úplně hladké a dostatečně prošlehané. Těsto vylijte do vymazané formy, navrch nasypte čerstvé ovoce (ostružiny, maliny, rybíz a podobně) a pak to všechno zasypte drobenkou z hrnku. Dejte péct na cca 30 minut (prostě do zlatova).