Dort ,,Mléčný sen“



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 vejce, 100 g cukru krupice, 2 PL oleje, 80 g hladké mouky, 4 lžičky kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 190 g zakysané smetany, 250 g odtučněného tvarohu ve vaničce, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 13 g práškové želatiny, 1 broskvový kompot, 1 žluté dortové želé.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nevím, co vedlo autorku tohoto internetového receptu k tomu, aby korpus pokrájela na kousky a do dortu je naházela jen tak hala bala. Ale přiznávám, že mě fotografie natolik zaujala, že jsem se rozhodla tenhle netradiční dort vyzkoušet a to hned dvakrát po sobě. Jednou s čerstvými malinami a jogurtovou náplní, podruhé s broskvovým kompotem a šlehačkou. Ten druhý byl jemnější a mně osobně víc chutnal, proto ho vkládám.

Celé vejce ušleháme s krupicovým cukrem do pěny, přidáváme olej a jen 100 g zakysané smetany, vše prošleháme. Směs mouky, kakaa a prášku vmícháme do těsta. Těsto upečeme v pečící formě s papírem. Vychladlý korpus pokrájíme na malé čtverečky.
Broskvový kompot necháme okapat a šťávu zachytíme, 250 g broskví nakrájíme na malé kousky.
Ze smetany ušleháme šlehačku. Tvaroh, zbytek zakysané smetany, moučkový a vanilkový cukr smícháme, lehce vmícháme šlehačku. Želatinu necháme 10 minut nabobtnat ve 3 lžících vody, zahřátím rozpustíme a vmícháme do krému dle návodu (2 lžíce krému do želatiny, pak vše nalít do krému).
Dno dortové formy průměr 24 cm vyložíme potravinovou fólií.
Do formy nasypeme 1/3 kostek a 1/3 broskví, rozetřeme několik lžic krému, opakujeme, končíme krémem. Dort necháme v ledničce několik hodin ztuhnout.
Dortové želé rozmícháme ve vodě s broskvovou šťávou (půl na půl) a minutu povaříme. Zbývající broskve pokrájíme nahoru a zalijeme chladnoucím želé. Necháme ztuhnout nejlépe přes noc.

Korpus pokrájíme na kostičky.
broskvová varianta
A do třetice jsem to udělala ve formě na biskupský chlebíček. Suroviny se pěkně všecky vešly, ale připadá mi to takové chaotické.