Pohanková roláda (bez mouky, tedy bez lepku)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajec (pokojové teploty) 100 g pohankové mouky 100 g jemného krystalového cukru 1 vrchovatá lžíce mletých vlašských ořechů ½ kypřícího prášku do pečiva 1 vanilkový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme 1/3 množství cukru. Žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr a mleté ořechy našleháme do pěny.

Přidáme mouku, s kypřícím práškem a vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Plech vyložíme pečícím papírem, který tence pomažeme máslem. Na něj rovnoměrně rozestřeme připravené těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C 10 minut.

Když vyndáme upečené těsto z trouby, počkáme asi 3 minuty, aby se vydýchalo. Teprve potom roládu svineme. Když úplně vychladne, pak ji podle vlastní chuti naplníme např. tvarohovým krémem: 250 g tvarohu v alobalu, 3 PL bílého hustého jogurtu (např. jihočeský ve skle), 3 PL cukru moučka (+ jahodová marmeláda).