POTŘEBNÉ PŘÍSADY
120 g hladké mouky, 80 g jemného krystalového cukru, 100 g vlahého másla, 1 PL medu, ½ sáčku kypřícího prášku, 2 celá vejce (střední velikost), vanilka (na špičku nože), skořice (na špičku nože), malá špetka soli, trochu studeného mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY
Nad párou rozpustíme máslo a bokem necháme schládnout.
V misce smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr a sůl.
Dále přidáme předem rozšlehaná vejce s vanilkou a skořicí a nakonec vlažné máslo.
Těsto pořádně promícháme a nejméně na 1 hodinu vložíme zakryté do lednice.
Mezi tím vymastíme formičky a jemně vysypeme moukou.Troubu předehřejeme na 180 st. C.
Těsto vychlazené v ledničce zakápneme studeným mlékem, zamícháme, nemělo by být ani řídké, ani moc husté.
Když těsto nabereme na lžíci a převrátíme, mělo by na ní držet. Stejnou lžící plníme formičky asi do dvou třetin.
Pečeme ve středu trouby, aby se spodek cukroví nepřipálil. Doba pečení je asi 8-10 minut.
Pečlivě sledovat, jak se těsto začne nafukovat a boky zrůžoví, je hotovo.
Nafouknutí cukroví je způsobeno teplotním šokem, kdy vychlazené těsto se vloží do rozpálené trouby.
Ovšem odměnou je křehké, voňavé a medově zbarvené pochutnání.
FRANCOUZSKÉ MADELEINE - oblíbené sladké cukroví, o kterém básní ve své knize francouzský spisovatel Marcel Proust. |
Formy dvou velikostí. |