Krůtí prso načerno



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 krůtí prso (cca 1-1,5kg), 60g slaniny, sůl, pepř, sušený tymián, přepuštěné máslo, máslo, 150-200g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, kousek celeru), 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 3 kuličky nového koření, 500ml červeného vína, 500ml vývaru, 1 lžíce medu, 100g povidel, olej, 3 lžíce rumu, 100g sušených švestek, 50g mandlí, 20g rozinek, 20g vlašských ořechů, 2-3 lžíce strouhaného perníku

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso prošpikujeme slaninou, potřeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Necháme přes noc v lednici. Den předem připravíme směs ovoce a ořechů - švestky, mandle, rozinky a ořechy zalijeme rumem a necháme zakryté asi hodnu odpočinout. Poté přilijeme trochu vody a směs chvíli povaříme (téměř do vyvaření tekutiny), zakryjeme a necháme do druhého dne. Maso orestujeme na přepuštěném másle a vyjmeme ho. Na výpeku opečeme zeleninu na kostičky, poté přidáme polovinu vína a necháme odpařit. Přidáme povidla, víno, vývar a maso a necháme chvílí vařit (cca 20min.), poté zakrytý hrnec dáme do trouby a pečeme na 150-160°cC asi 3-4 hodiny. Na posledních 15min. zvýšit teplotu na 180°C a maso potírat výpekem s medem. Maso vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Ze základu vyndáme koření a rozmixujeme. Pokud je omáčka moc řídká, necháme ji při vysoké teplotě trochu zredukovat. Nakonec přidáme směs ovoce a ořechů a zahustíme perníkem dle potřeby.

...
...
...
...
...
...
...