Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g polohrubé mouky 12g droždí (kvasnic) 1 žloutek 35g práškového cukru (cukr moučka) 35g tuku (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) 1,5 dl mléka 1/4 balíčku vanilkového cukru 1/4 ČL soli kůra z 1/2 citronu cca 400 g arónie cca 400g švestek 30g krystalový cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky
a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme
kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou
kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo)
a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
Po vykynutí těsto rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie
promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme
na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné
přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.