Dietní perníčky / sušenky z pohankové mouky se stévii

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

170g pohankové mouky, 130g konopné mouky, 40g slunečnicové mouky, 2 vrchovaté polévkové lžíce práškové stévie /erytritolu (bílý prášek jako cukr), cca půl lžičky jedlé sody, 3 vejce, 80g tekutějšího medu (používáme akátový)

POSTUP PŘÍPRAVY

POKUD MÁTE RÁDI KLASICKÉ, SLADKÉ A MÁSLOVÉ CUKROVÍ, TAK TENTO RECEPT ROZHODNĚ NEDOPORUČUJEME KE ZKOUŠENÍ, MOHLI BY JSTE BÝT ZKLAMÁNI!

Recept jsme vytvořili, abychom našli adekvátní a nám chutnající zdravější alternativu klasického cukroví, kterou by si s námi mohli v omezeném množství vychutnat i členové rodiny s cukrovkou (mají lehčí formu, mluvíme o několika málo kouscích a jiné sladkosti nejí).

Cukroví můžete snadno dle chuti "dosladit" přidáním dalších 1-2 lžic stévie / erytritolu do těsta.

Nejprve v míse smíchejte všechny suché ingredience (mouka, stévie, soda). Ve středu suché směsi vytvořte důlek a do něj rozklepněte 3 vejce. Přidejte 80g tekutějšího medu. Vše nejprve rozmíchejte vařečkou a pak pokračujte ve zpracování těsta ručně (ke zpracování těsta můžete použít i robot nebo domácí pekárnu). Ze zpracovaného těsta vytvořte bochánek a zabalený jej nechte uležet v lednici alespoň 12 hodin.
Na podsypaném válu rozválejte na tenký plát a vykrajujte tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 7 minut (každá trouba peče jinak, jde tedy o přibližné hodnoty).

Cukroví občas slepujeme k sobě např. domácí dietní marmeládou nebo naší oblíbenou domácí dia "nutellou" a zdobíme dia hořkou čokoládou.

Pohankovou mouku můžete nahradit žitnou, která je také těžká a má nižší glykemický index. Velmi rádi používáme celozrnnou. Konopná, slunečnicová popř. třeba kokosová mouka jsou lehčí (s nižším GI) a odlehčí těžké mouky. Konopnou, slunečnicovou atd. občas částečně nahradíme 40g hořkého kakaa.

Ps: DĚKUJI, ŽE NEOPRAVUJETE MOJE GRAMATICKÉ CHYBY, POKUD BYCH SNAD NĚJAKÉ MĚLA - VE ŠKOLE JSEM SI TOHO UŽILA DOST.