CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ NA VÁNOCE NEBO K ČAJI ČI KÁVĚ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

40dkg ŠPALDOVÉ CELOZRN.MOUKY (kupujeme v DM drogerii),rn25dkg MÁSLA,rn10dkg TŘTINOVÉHO CUKRU (umletého na moučku),rn2 ŽLOUTKY,rn50g MANDLÍ (umletých),rntrochu nastrouhaného čerstvého ZÁZVORU,rnstrouhanou kůru z 1 bio CITRÓNU,rnVANILKOVÝ TŘTIN.CUKR z Vanilky Burbon (kupujeme v DM),rnDŽEM na slepení,rn(může být moučkový cukr na posyp).

POSTUP PŘÍPRAVY

Ze všech přísad vypracujte hladké těsto a nechte uležet v mikrotenu v lednici.rnPoté těsto vyválejte přes mikroten na cca 3mm plát, vykrájejte z něj vykrajovátky kolečka (nebo jiné tvary) a do 1/2 vykrojených tvarů ještě udělejte malými tvořítky menší otvory. Dejte na plech s pečícím papírem a pečte dozlatova (cca 10-15min.) ve vyhřáté troubě na cca 150°C.rnPo vychladnutí celé linecké tvary pomažte džemem a přiklápějte lineckými tvary, které jsou uprostřed vykrojené. (Kdo chce tak může pro ozdobu tento horní díl před přiklopením k marmeládě ještě vložit do moučkového cukru), ale není třeba. Kdo ochutnal toto linecké, už pečou jen podle tohoto receptu. A když se chlapům neřeklo, že je to ze zdravější mouky a dalo se jim to ochutnat, chtěli od svých manželek, aby jim také doma manželky začaly péct toto cukroví :-D