Karamelový dort s banány



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balení Esíček, 75 g másla, 2 vajíčka + 2 žloutky, 85 g cukru krupice, 2 smetany ke šlehání, 3 banány, 1 plechovka Salko karamel 397 g, 2 bílky, 140 g cukru krupice

POSTUP PŘÍPRAVY

Esíčka rozmixujte najemno a smíchejte je s rozpuštěním máslem. Troubu nastavte na 190 °C. Kruhovou formu (průměr 22 cm) vyložte pečícím papírem. Lžící zatlačte směs do formy a vytvořte tak korpus. Dejte péct na 10 minut. Po upečení snižte teplotu na 170 °C.

Smíchejte dohromady dvě celá vajíčka, dva žloutky a cukr. V hrnci ohřejte dvě smetany. Když bude teplá (ale ne vařící) nalijte vajíčkovou směs. Plamen nastavte na nejmenší teplotu. Neustále míchejte 5 minut, až krém zhoustne.

Nakrájejte banány. Dejte je na upečený korpus. Další vrstva bude karamel - celá plechovka. A potom přidejte vajíčkový krém. Dejte péct na 25 minut. Po upečení nastavte troubu na funkci gril.

Ušlehejte sníh ze dvou bílků. Postupně přidejte cukr - ideálně ve třech dávkách. Půlku sněhu rozetřete na upečený krém, který musí být lehce vychladlý. Druhou půlku dejte do cukrářského sáčku a nazdobte vršek. Nebo můžete vytvořit vlnky lžící.

Grilujte 2 až 3 minuty. Dejte pozor, aby se sníh nespálil. Po upečení nechte dort ve formě, aby vychladl. Trvá to zhruba hodinu.

Podívejte se na video recept "Karamelový dort"
https://youtu.be/X-QZVLlfw8I