AMERICKÁ BÁBOVKA CHIFFON CAKE-vysoká a nadýchaná



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience: 290 g hladké mouky, 300 g cukru-jemný krystal, 1 sáček kypřícího prášku, špetka soli, 200 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 6 bílků a 6 žloutků z větších vajec, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zvlášť v misce vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh. Podle jiné varianty můžeme místo soli šlehat bílky přímo s kypřícím práškem, sníh je pevný, brzy neklesá a moučník pak pěkně naběhne.

V další misce vymícháme /10-15 min./ do pěny žloutky s vanilkovým cukrem, postupně přidáváme vlažnou vodu, olej a citronovou kůru. Žloutkovou pěnu vlijeme do suchých, promísených surovin a dobře spojíme. Postupně přidáváme i sníh. Vložíme do hladké bábovkové formy, která se nevymašťuje a ani nevysypává moukou. Pečeme po dobu 50-60 minut při teplotě 160 st. C.

Poté formu s upečenou bábovkou vytáhneme a hned překlopíme dnem vzhůru buď na nožičky speciální formy (viz obrázková příloha), nebo ji posadíme na skleničky, aby horký vzduch měl možnost unikat. Podložíme talířkem a v uvedené poloze ji necháme vychládnout.

Vyklouzne nadýchaná, jemná a vysoká bábovka, kterou můžeme dozdobit ovocem, naplnit libovolnou náplní, polít čokoládou, karamelem, nebo jen pocukrovat - možností je spousta.

Dobré pochutnání.

Psal se rok 1927 a v Los Angeles poprvé vyzkoušel tento moučník pan H. Baker. Recept vylepšoval 4 roky a během té doby přišel na efekt převráceného moučníku při jeho chládnutí ve formě. Časem byl nazván CHIFFON CAKE – šifonový dortík, koláč a to pro jeho jemnost hedvábí i lehkost peříčka.
Během doby tento vysoký a načechraný moučník získal popularitu a kolem r. 1950 jedna americká paní jménem Betty Crocker vytvořila z klasického receptu 14 variant s různými příchutěmi a posléze se z něho stal světový hit. Na snímku je dobový časopis s jednou variantou bábovky paní Betty.
Jde o to, že těsto ze žloutkové pěny, postupně smíchané se suchými ingrediencemi a pevným sněhem, se peče v nevymaštěné, moukou nevysypané hladké a rovné formě.
Po vytažení z trouby se forma s upečeným těstem obrátí dnem nahoru a pokud nemá speciální nožičky, podloží se třeba nízkými skleničkami. Spodní částí musí totiž unikat horký vzduch.
Svou váhou několik hodin pomalu klesá po hladké stěně formy a současně se vytahuje. Když pod formu vložíme talířek, bábovka na něj ve finále sedne. Pokud ne, lehce bábovku obkroužíme nožem.
Popisovaný postup chládnutí způsobí moučníku nadýchanost a výšku, jak je patrné na obrázku.
7- Jemný a delikátní Chiffon cake-rozkrojený a pěkně žluťoučký. Je výborný jen tak, lehce pocukrovaný.
Moučník vysloveně není jako klasická bábovka. Můžeme ho také libovolně nazdobit. Já na vrstvu šlehačky vložila jahody, borůvky a maliny.
A střed dozdobila čokoládovými lístky.