Uherská krkovice

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny 800 g vepřové krkovice popřípadě plece 2 dl šlehačky 50 g másla 2 lžíce hladké mouky 1 cibule 1/2 celeru 1 mrkev 1 petržel 3 rajčata bobkový list nové koření celý pepř tymián sladká paprika sůl citron - šťáva cukr bujón nebo vývar

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup přípravy receptu
Krkovici osolíme, poprášíme paprikou a posypeme tymiánem.
Ve vhodné nádobě rozpustíme máslo, na něm orestujeme cibuli, na kousky nakrájenou zeleninu včetně rajčat, přidáme koření, nakonec maso.
Orestujeme jej z obou stran, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Během pečení aspoň jednou obrátíme. Pečeme cca 40 minut.
Pak odklopíme, popřípadě dolijeme vývar a pečeme ještě chvíli na barvu.
Maso odložíme bokem, výpek necháme trochu zchladit a pak jej rozmixujeme, nebo propasírujeme přes síto a zahustíme šlehačkou, ve které rozmícháme mouku. Provaříme, můžeme dochutit citrónem a cukrem.
Vhodná příloha je houskový nebo bramborový knedlík, nevadily by ani brambory.