JEMNÁ BÁBOVKA S KAKAOVÝM VZOREČKEM



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na bílkové těsto: 100 g hladké mouky, 50 g mandlové moučky, ½ sáčku kypřícího prášku, 80 g krystalového cukru, 50 ml mléka, 50 ml slunečnicového oleje, 5 bílků, strouhaná citronová kůra. Suroviny na žloutkové těsto: 130 g hladké mouky, 80 g krystalového cukru, 50 ml mléka, 50 ml, slunečnicového oleje, ½ sáčku do pečiva, 5 žloutků. Dále kakaový neslazený prášek do tří vrstev těsta.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bábovkovou formu (může být i chlebíčková) vymastíme a vysypeme moukou.

Bílky vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání přidáme citronovou kůru, mléko a olej.
Nakonec postupně ručně vmícháme mouku s mandlovou moučkou a kypřícím práškem. Dáme bokem.

V další misce utřeme do pěny žloutky s cukrem a směs spojíme s mlékem a olejem, pak přisypáváme mouku s pečícím práškem.

Na dno formy rozprostřeme pomocí lžíce polovinu žloutkového těsta, které přes sítko po celé ploše hustě posypeme kakaem.
To překryjeme polovinou bílkového těsta a vsypeme další kakaový prášek, který zalijeme druhou půlkou žloutkového těsta.
Následuje třetí kakaová vrstva (kakao stále sypeme přes sítko) a tu zakryjeme rovnoměrně zbytkem bílkového těsta-poslední vrstvou.

Zaplněnou formu vložíme do předehřáté trouby na 175 st. C a pečeme 40-45 minut.
Vyzkoušíme špejlí, necháme vychládnout a pak bábovku opatrně vyklopíme z formy.

Při rozkrojení je patrný vzoreček z jemných kakaových proužků, které od sebe zřetelně oddělují žloutkové a bílkové těsto a to díky hustě sypaným kakaovým vrstvám mezi těsty.
Pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Přeji dobrou chuť.

Rekapitulace vrstvení - dno vysypané formy pomocí lžíce postupně zaplníme celkem sedmi vrstvami: 1-první polovinou žloutkového těsta, 2-vrstvou kakaa, 3-první polovinou bílkového těsta, 4-vrstvou kakaa, 5-druhou polovinou žloutkového těsta, 6-vrstvou kakaa, 7-druhou polovinou bílkového těsta. Nyní je forma naplněná celkem sedmi vrstvami a dáme péct.