Vdolky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

375ml mléka, kostka čerstvého droždí (42g), 4 PL cukru, 2 PL rumu, 4 PL změklé Hery, 2 vejce, 750g hladké mouky, 1/2 KL soli. Na zdobení marmeláda nebo povidla, zakysaná smetana smíchaná s vanilkovým cukrem.

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny vlijeme / vsypeme do domácí pekárny a necháme vykynout na prg Těsto (nebo zaděláme těsto klasicky v míse). Potom po částech vyválíme pláty (vysoké asi 1cm), ze kterých vykrajujeme skleničkou kolečka, uděláme menší sklenkou důlek a necháme ještě chvilku kynout. Smažíme z obou stran v rozpáleném oleji, nejdříve stranou, kde je důlek - vzhůru nohama. Z uvedeného množství bylo asi 35 ks středních vdolků.

.