Mrkvovo-ořechový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 ml oleje, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů, 200 g jemně nastrouhané mrkve, 1 hrst rozinek, 100 g špaldové celozrnné mouky, ½ prášku do pečiva, 1 lžička skořice, citronová kůra. Poleva: 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, skořice na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vejce vyšleháme s cukry do pěny, zašleháme olej. Vmícháme ořechy, pak mrkev, rozinky. Do mouky zamícháme prášek do pečiva, skořici a citronovou kůru. Směs přisypeme do těsta a opět zamícháme. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy (průměr 28 cm) a v předehřáté troubě upečeme. (Pekla jsem na 190°C 35 minut.)
Do zakysané smetany vmícháme vanilkový cukr a natřeme ji na studený korpus. Posypeme skořicí.