Cukrový koláč z kynutého těsta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 100 ml mléka, 15 g droždí, 1 lžička cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, ½ lžičky soli, 100 g másla, 2 vejce. Poleva: 50 g másla, 100 g cukru krupice, 200 ml 12% smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme na teplém místě vykynout kvásek. V míse zaděláme mouku pokojové teploty, sůl, vejce, rozpuštěné vychladlé máslo a kvásek. Vypracujeme hladké řidší těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
Formu velikosti 20x20 cm vymažeme máslem, naplníme těstem, povrch urovnáme naolejovaným prstem a necháme opět půl hodiny kynout.
Rozpustíme máslo a zamícháme do něho cukr. Do těsta uděláme naolejovaným prstem díry a na koláč naneseme máslo s cukrem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut.
V horkém koláči špejlí znovu propícháme původní díry a celý koláč zalijeme sladkou smetanou. Vrátíme zpět do trouby a pečeme ještě asi na 10 minut.
Koláč je nejlepší čerstvý.

celý koláč
***