PŮLNOČNÍ OŘECHOVÝ CHLÉB - velmi vláčný a chutný



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience na dva půlkilové bochníky: 200 g špaldové mouky, 150 g celozrné mouky, 150 g polohrubé-chlebové mouky (já používám americkou mouku s názvem Manitoba), 150 g čerstvého namnoženého kvásku (nebo 25 g droždí), 350 g přírodní minerálky pokojové teploty, 20 g extra olivového oleje (nebo slunečnicový olej), 100 g sekaných vlašských ořechů (nebo různá svoje oblíbená semínka), 5 g soli (i méně).

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny suroviny řádně zpracujeme do vláčného těsta, do kterého nakonec vmícháme ořechy.
Těsto několikrát pečlivě přeložíme, zakryjeme utěrkou a v pokojové teplotě bez průvanu necháme kynout 12 hodin.

Pak těsto rozpůlíme, každou polovinu znovu překládáme a vytvarujeme 2 bochníky, které jemně poprášíme moukou, vložíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a znovu necháme kynout, tentokrát 2-3 hodiny.

Oba nakynuté bochníčky trošku potřeme olejem a pečeme na nízkém roštu v rozehřáté troubě při teplotě 180 st. C zhruba 35-45 minut dozlatova. Ke konci pečení kontrolujeme nadzvednutím spodní část chleba, která by měla být na obou stranách rovnoměrně upečená.

Hotové chlebové bochánky je nutné nechat bez naříznutí vychládnout a vydýchat na drátěné podložce.

Dobré pochutnání.

Já to praktikuji tak, že ráno kolem osmé zadělám těsto, přeložím a zakryté utěrkou nechám kynout. Večer kolem osmé již nakynuté těsto rozpůlím, přeložím, vytvaruji na dva bochníčky a nechám 2 hodinky dokynout. Obvykle kolem třiadvacáté hodiny začnu péct, o půlnoci je hotovo a chléb nechám do rána vystydnout. Proto ho nazývám půlnoční.
Půlnoční chlebíček, příjemně vláčný díky oleji a ořechům, je ráno nachystaný ke snídani.
Můj namnožený kvásek z původně darovaného vzorku od kolegyně, který si pečlivě uchovávám a stále postupně rozmnožuji.