Kváskový olivový chléb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g pšeničného kvásku, 1⁄2 lžičky cukru, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička sušeného oregana, 40 g olivového oleje, 200 g vody, 380 g pšeničné chlebové mouky, olivový olej na potření chleba

POSTUP PŘÍPRAVY

(Tento recept je z Kváskové kuchařky Jany Berkové.)


Ze všech surovin vypracovat těsto a nechat ho vykynout (cca 1-2 hodiny).

Po vykynutí těsto rozděli na dvě části.
Z obou částí uválet válce a ty do sebe zamotat (jako když se dělá provázek).

Chléb přesunout na plech vyložený pečícím papírem a nechat dokynout (cca 1-2 hodiny).

Po dokynutí chléb potřít olivovým olejem a péct na 180°C do zlatova (cca 30-40 min.). Hned po upečení opět potřít olivovým olejem.

Ze všech surovin vypracovat těsto a nechat ho vykynout (cca 1-2 hodiny). Po vykynutí těsto rozděli na dvě části. Z obou částí uválet válce a ty do sebe zamotat. Chléb přesunout na plech vyložený pečícím papírem a nechat dokynout (cca 1-2 hodiny). Po dokynutí chléb potřít olivovým olejem a péct na 180°C do zlatova (cca 30-40 min.). Po upečení opět potřít olivovým olejem.